Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Markéta K.
01.08.2020
5.005.005.005.005.00
Výhody:
výborná zkušenost s termíny, komunikací, s celým obchodem, je patrné, že si obchodník svých zákazníků váží
Avatar Marta R.
22.05.2020
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Skvělé, rychlé služby, kvalitní vína!
Avatar Věra F.
19.05.2020
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše jak inzerováno, velka ochota a příjemné jednání. Velká spokojenost.

PÉT-NAT 2019 - Vinařství Horák - suché, mz, přírodně šumivé

240,00 Kč
S DPH
Počet
Skladem Prosím, z logistických důvodů objednávejte stejné nebo různé druhy vín po 6, 12, 18 ... lahvích. Děkujeme za pochopení.

Detaily produktu

Parametry

Barva vína
Bílé víno
Ročník vína
2019
Zatřídění vína
Moravské zemské víno
Zbytkový cukr
Suché
Alkohol (%)
12,0
Vinařská podoblast
Velkopavlovická
Vinařská obec
Vrbice
Vinařská trať
Ochoze
Doporučená archivace v letech
2

Popis

SLOVO VINAŘE
Přírodně šumivé víno, které vzniklo stočením vína OCHOZE 2019 v poslední fázi kvašení do sektových lahví. Uzavřeno kvasnou korunkou, dokvasilo v láhvi a vzniklo tak mírné perlení. Výrazný sediment tvoří odumřelé kvasinky.

CO TO JE?
Pet – nat (z fr. Pétillant-naturel, přírodně šumivé) vycházející ze starobylé metody rurale. Pet – nat je netiché víno, vyrobené částečným primárním kvašením moštu v tanku (nebo sudu) a částečným kvašením v láhvi pod korunkovým uzávěrem. Na rozdíl od šampaňského (a jiných vín šampaňského typu) je vynechané tzv. druhotné kvašení s přídavkem expedičního likéru. Tlak CO2 v láhvi při výrobě Pet – nat je prakticky nepředvídatelný a otevírání takové láhve může být někdy dobrodružstvím.

Lehce šumivé víno typu Pet – nat je mnohem lehčí než tradičně vyrobená šumivá vína, alkohol je kolem 10%, nepřidávají se žádné kvasinky, cukr, alkohol atd.. Víno má velmi primární hroznový projev jak ve vůni, tak v chuti a je vyhledávané v gastronomii.
Podobný typ vín se vyráběl pravděpodobně již v antickém Římě, v té době i na území dnešní Francie (v Limoux, odkud vína někdy šumivá chválil již římský historik Titus Livius), zde se prokazatelně vyrábělo od r. 1530 jako známé Blanquette de Limoux.