- Nové
Cuvée Goliáš 2016 - Vinařství Baraque - polosuché, mzv - řada ELEGANT
Detaily produktu
Parametry
- Barva vína
- Červené víno
- Zatřídění vína
- Moravské zemské víno
- Zbytkový cukr
- Suché
- Alkohol (%)
- 13,0
- Vinařská podoblast
- Velkopavlovická
- Vinařská obec
- Velké Pavlovice
- Vinařská trať
- Trkmanska
- Objem lahve (l)
- 0,75
- Doporučená archivace v letech
- 7
- Snoubení s jídlem
- Tvrdé sýry
Zvěřina
Popis
SLOVO VINAŘE
Cuvée Goliáš je meziročníkové cuvée odrůd Pinot Noir 2016 a Svatovavřinecké 2017. V roce 2016 jsme Rulandské modré nechali zrát v pálených dubových sudech. Dva z nich víno ovlivnily natolik výrazně, že jsme se rozhodli je do finální kupáže (Pinot Noir 2016, výběr z hroznů – Lovec sousedek) nepoužít. Když pak v roce 2017 Svatovavřinecké z vrbecké trati Krátký dozrálo méně, než bychom si pro plné červené víno představovali, nápad na meziročníkovou kupáž přišel téměř okamžitě. Vavřinec do výsledné směsi přineslo lehkou ovocitost, Pinot plnost a tělnatost.
Hrozny sklizené v kvalitě pozdního sběru byly ihned po sklizni pomlety, předfermentační macerace trvala 14 hodin. Kvašení proběhlo ve vinifikátoru za stálého řízení teploty kvasu. Víno dále leželo na slupkách ještě asi 2 týdny, následně bylo vylisováno a stočeno spolu s jemnými kaly do malých pálených dubových sudů, kde zrálo 18 měsíců, dalších 9 měsíců oddechovalo v láhvi.
Barva je sytě granátová s nafialovělým okrajem. Vůně vína se mění, jak se víno ohřívá a o své slovo se přihlašují odrůdy obsažené v cuvée. Rozvíjí se od vůně spadaného jehličí a tymiánu přes černé bobulové ovoce – borůvky, ostružiny a černý rybíz, až do mleté papriky a jemných zemitých tónů. V ústech navazuje ještě hořká čokoláda a kávové tóny. Pikantní kyselinka a výrazné tříslo napovídají o potenciálu vína ještě dále vyzrávat v láhvi.
OSOBNOST VÍNA PODLE VINAŘE - LÉČITELKA
Dřív by chodila po lese, sbírala bylinky a připravovala z nich čajové směsi, tinktury a masti. Dnes už může sáhnout po moderních variantách, které připravil někdo jiný. A tak vám u kávy a kvalitní čokolády poradí, kdy použít krém s přídavkem tymiánu a jak podpořit imunitu multivitamínovým sirupem z ostružin, borůvek a černého rybízu. A jen tak mimoděk vám nabídne skvělé koření na maso, které voní paprikou už na dálku. Cuvée Goliáš je jako majitelka obchůdku se zdravou výživou.