- Doprodej
Scarabeus Pinot gris Orange 2018 (oranžové víno) - Vinařství Škrobák - suché, mz
PRÁVĚ SE DÍVÁTE NA ORANŽOVÉ VÍNO
POZOR!
Pokud jste nikdy neochutnali oranžové víno a budete ho pít poprvé, je velmi pravděpodobné, že pro vás bude naprosto jiné, divné a možná vám nebude vůbec chutnat. Proto se při objednání tohoto vína rozmyslete. Reklamace u těchto vín nepřijímáme. Vína máte možnost ochutnat při některé z našich degustací na Vrbici při ubytování buď na www.u3ruzi.cz nebo na www.levandlovachalupa.cz.
Oranžové víno je termín, který se používá pro vína vyráběná starobylými gruzínskými technologiemi (kachetinské technologie), nebo technologiemi experimentálními, podobnými kachetinským. Víno se vyznačuje temně žlutou (jako ranní moč), naoranžovělou, ryšavou a někdy až měděnou barvou. Ve vůni jsou, pro oranžová vína, charakteristické tóny různého sušeného ovoce, sušených květin, oříšků, pomerančů, meruňek a někdy i kyselého zelí. Chuť je robustní a nezvyklá, můžou se projevovat až slané, či umami tóny.
Základní technologie spočívá v dlouhé maceraci hroznů určených pro výrobu bílých vín, neřízené fermentace a další dlouhé, až několika měsíční maceraci již prokvašené suroviny (rmutu), optimálně v kameninové nádobě (kvevri) zakopané v zemi. Teprve potom se surovina lisuje a s minimálním (a jediným podílem) SO2 se stáčí bez dalšího krášlení a filtrace do láhve. Z této technologie vychází jak biodynamické vinařství, tak vinaři autentisté, či někteří bio vinaři.
Detaily produktu
Parametry
- Barva vína
- Bílé víno
Oranžové víno - Odrůda vína
- Rulandské šedé - Pinot gris
- Ročník vína
- 2018
- Zatřídění vína
- Moravské zemské víno
- Zbytkový cukr
- Suché
- Alkohol (%)
- 14,3
- Zbytkový cukr (g/l)
- 0,4
- Kyseliny (g/l)
- 4,9
- Vinařská podoblast
- Velkopavlovická
- Vinařská obec
- Čejkovice
- Vinařská trať
- Niva hrbatá
- Objem lahve (l)
- 0,75
- Doporučená archivace v letech
- 18
- Další informace o víně
- Fermentováno na přírodních kvasinkách
Leželo v dubovém sudu
Nefiltrováno
Produkt obsahuje oxid siřičitý (buď jen přírodní z vinohradu, nebo dodaný vinařem)
Sediment ve víně
Popis
SCARABEUS
Chrobák pečlivý – moravsky Škrobák – patří mezi brouky Scaraby, kteří byli ve starověkém Egyptě uctíváni a byli považováni za posvátné. Kamenní Skarabové byli rituálně vkládáni do obvazů při mumifikaci na tělo zesnulého, aby tak chránili jeho duši. Skarabové měli úzkou spojitost s bohyní Isis, která je chránila. Byla mimo jiné bohyní přírody, rostlin a učila lidi pěstovat a pečovat o ovoce, zeleninu a také révu vinnou. Tak jako kdysi Isis pečovala o révu, tak i rodina Škrobákova teď s láskou pečujee o, aby daly ty nejkvalitnější hrozny pro špičkové víno.
SLOVO VINAŘE
Barva vína je oranžovo mosazná s lehkým závojem. Ve vůni cítíme karamel, chlebovou kůrku a lesní med. Jogurtovo sametová chuť s dotekem přezrálé hrušky, zakončená líbivou tříslovinkou.
O VÍNĚ
Rulandské šedé je starobylá francouzská bílá moštová odrůda původem z Burgundska, vznikla pravděpodobně pupencovou mutací z Rulandského modrého. Historický název v českých zemích byl Roučí šedivé. Povolené synonymum v ČR: Pinot gris Víno je plné, extraktivní s příjemnými kyselinami, velmi vhodné k archivaci. Ve vůni jemné květinové vůně, medové a celá řada níže uvedených ovocných i jiných tónů. Chuť plná, dlouhotrvající, bohatá na extraktivní látky, harmonická, elegantní. Ve vůni i chuti můžeme hledat: hrušky (i sušené), fíky, broskev, kandované ovoce, pomeranč, med, lískové oříšky, mandle, chlebovou kůrku.