- Doprodej
Palašák 2019 PAL+RV (oranžové víno) - Vinařství Syfany - suché, moravské zemské víno
PRÁVĚ SE DÍVÁTE NA ORANŽOVÉ VÍNO
POZOR!
Pokud jste nikdy neochutnali oranžové víno a budete ho pít poprvé, je velmi pravděpodobné, že pro vás bude naprosto jiné, divné a možná vám nebude vůbec chutnat. Proto se při objednání tohoto vína rozmyslete. Reklamace u těchto vín nepřijímáme. Vína máte možnost ochutnat při některé z našich degustací na Vrbici při ubytování buď na www.u3ruzi.cz nebo na www.levandlovachalupa.cz.
Oranžové víno je termín, který se používá pro vína vyráběná starobylými gruzínskými technologiemi (kachetinské technologie), nebo technologiemi experimentálními, podobnými kachetinským. Víno se vyznačuje temně žlutou (jako ranní moč), naoranžovělou, ryšavou a někdy až měděnou barvou. Ve vůni jsou, pro oranžová vína, charakteristické tóny různého sušeného ovoce, sušených květin, oříšků, pomerančů, meruňek a někdy i kyselého zelí. Chuť je robustní a nezvyklá, můžou se projevovat až slané, či umami tóny.
Základní technologie spočívá v dlouhé maceraci hroznů určených pro výrobu bílých vín, neřízené fermentace a další dlouhé, až několika měsíční maceraci již prokvašené suroviny (rmutu), optimálně v kameninové nádobě (kvevri) zakopané v zemi. Teprve potom se surovina lisuje a s minimálním (a jediným podílem) SO2 se stáčí bez dalšího krášlení a filtrace do láhve. Z této technologie vychází jak biodynamické vinařství, tak vinaři autentisté, či někteří bio vinaři.
Detaily produktu
Parametry
- Barva vína
- Oranžové víno
- Odrůda vína
- Pálava
Ryzlink vlašský - Ročník vína
- 2019
- Zatřídění vína
- Moravské zemské víno
- Zbytkový cukr
- Suché
- Alkohol (%)
- 11,5
- Zbytkový cukr (g/l)
- 0,4
- Kyseliny (g/l)
- 4,6
- Vinařská podoblast
- Velkopavlovická
- Vinařská obec
- Vrbice
- Vinařská trať
- Krátký
Úlehle - Objem lahve (l)
- 0,75
- Doporučená archivace v letech
- 8
- Snoubení s jídlem
- Aromatické pokrmy
Asijská kuchyně
Mořské plody - Další informace o víně
- Doporučujeme dekantovat
Fermentováno na přírodních kvasinkách
Nefiltrováno
Produkt obsahuje oxid siřičitý (buď jen přírodní z vinohradu, nebo dodaný vinařem)
Sediment ve víně
Popis
SLOVO VINAŘE
Kupáž Pálava x Ryzlink vlašský. Kvasilo 14 dnů na rmutu v otevřené kádi, na slupkách 4 týdny a následné zrání na jemných kalech 10 měsíců v akátovém sudu, vyrobeném místním bednářem ze dřeva z okolních lesů. Výrazná barva pomerančové kůry, pěkná vysoká viskozita. Aroma je plné, výrazná vůně kompotovaných meruněk, pomerančové dužiny a čajových tónů. Chuť zemitého projevu, koření a bylin. Dlouhá dochuť.
O VÍNĚ
Pálava vzniklA křížením odrůd Tramín červený x Müller Thurgau. Do Státní odrůdové knihy zapsaná v r. 1977. Vyšlechtěná Ing. Josefem Veverkou ve Šlechtitelské stanici Velké Pavlovice a Perné. Víno je kořenité, s mírnými tóny Aromatických odrůd.