- Doprodej
Sauvignon BEZ SO4 (jeden sud) 2018 - Vinařství Stávek - suché, moravské zemské víno
Detaily produktu
Parametry
- Barva vína
- Bílé víno
- Odrůda vína
- Sauvignon
- Ročník vína
- 2018
- Zatřídění vína
- Moravské zemské víno
- Zbytkový cukr
- Suché
- Alkohol (%)
- 13,5
- Zbytkový cukr (g/l)
- 0,1
- Kyseliny (g/l)
- 6,0
- Vinařská podoblast
- Velkopavlovická
- Vinařská obec
- Horní Bojanovice
- Vinařská trať
- Stará Hora
- Objem lahve (l)
- 0,75
- Doporučená archivace v letech
- 15
- Další informace o víně
- Víno ke krbu
Popis
SLOVO VINAŘE
Jeden sud představuje unikátní řadu našich vín zajímavých svou individualitou. Tato vína jsou připravena z vybraných partií hroznů, jejichž mošt a následné víno z něj je vinifikováno v malém dubovém sudu. Jedná se pouze o jeden sud, a proto vzniká víno limitované partie. Výběrová vyzrálost, přirozený proces výroby s autochtonními kvasinkami, mikrovinařská filosofie přípravy vína a trpělivost – to jsou faktory, které podporují mnohovrstevnatost a ušlechtilost těchto vín.
Na jeho výrobu jsme použili prvotřídní surovinu z excelentního ročníku 2015. Využili jsme k tomu sud z francouzského dubu o objemu 666 litrů, pomleli do něj bobule a nechali samovolně kvasit, odbourávat a mikrooxidovat po dobu 11 měsíců, bez přídavku oxidu siřičitého. Poté byl scezen samotok a nalahvován, opět bez přídavků čehokoliv. Dostává se vám do rukou víno, které je vyrobeno technologií, jež se používala před několika tisíci let. Vychutnejte si jeho bohatou chuť a komplexní aromatiku. Ve vůni můžete cítit pomerančovou kůru, plod mochyně, med, sušený květ bezu nebo bílý rybíz. Chuť je vysušující, po sladkohořkém taninu z dubového dřeva, peciček a slupek, připomíná cascaru. Je kořenitá jako bílý pepř, ale zároveň šťavnatá jako angrešt. Užijte si jej s těmi nejlepšími přáteli.
O VÍNĚ
Původ Sauvignonu je pravděpodobně v Bordeaux. Sauvignon se pěstuje téměř ve všech vinařských zemích světa.Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velké, kulatá, žlutozelená. Charakter vína je silně ovlivněný ročníkem. Víno mění svůj charakter i zráním, hlavně v prvním půl roce školení. Sklepmistři mnohdy používají pro Sauvignon výraz „chameleón“.